Çad Bağımsızlığını Kazandı

Kategori  Kategori : Tarihte Bugün
Tarih  Tarih : 11 Ağustos 2010 23:01

Dünya Bülteni / Tarih Servisi

11 Ağustos 1940’ta Bakanlar Kurulu, Cumhuriyet Gazetesini kapattı, 1960’ta Fransız sömürgesi Çad bağımsızlığını ilan etti....

CUMHURİYET GAZETESİ KAPATILDI

11 Ağustos 1940’ta Bakanlar Kurulu, Cumhuriyet gazetesini kapattı. Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkileri gündeme alan politikaları ve Hitler yanlısı tutumu sebebiyle Bakanlar Kurulu 11 Ağustos 1940 tarihinden itibaren 90 gün süreyle Cumhuriyet Gazetesini kapattı.

ÇAD BAĞIMSIZLIĞINI KAZANDI

11 Ağustos 1960’ta Fransız sömürgesi Çad bağımsızlığını ilan etti. Çad, Orta Afrika'da, denize kıyısı olmayan bir kara ülkesidir. Çad’ta yerleşimin MÖ 7.000 yıllarında olduğu hesaplanmaktadır. MS 1.000'li yıllara dek Sahra ticaret yollarını elinde tutan Kanem imparatorluğu, Müslüman Araplar tarafından yıkıldı. 20 yüzyılda Fransız sömürgesi olan ülkede keten üretimi teşvik edildi. 11 Ağustos 1960 tarihinde bağımsızlığını kazanan ülkenin ilk devlet başkanı Çad İlerici Partisi'nin başkanı PPT'nin lideri François Tombalbaye olmdu. Tek parti rejiminden rahatsız olan Müslümanlar iki yıl sonra ayaklanarak diktatör Tombalbaye’yi 1975 yılında tahttan indirdiler. 1979'da isyancılar başkenti ele geçirince ülkede istikrar yeniden bozuldu. Bu dönemde Fransızların ülkedeki varlığı da tehlikeye düştü. Ek olarak bir de Libya ordusu Çad'ı işgal girişiminde bulunması üzerine Libya - Çad savaşı başladı. Fransız destekli Hissène Habré'nin seçilmesiyle, Libya ordusunun ülkeden çıkarılması sağlanmışsa da Habre'nin diktatörlüğünde en az 40.000 kişi katledildi.

YASSIADA YARGILAMALARI SONA ERDİ

11 Ağustos 1961’de 9 ay 25 gün süren Yassıada yargılamaları sona erdi. Yassada'da 27 Mayıs Darbesi'nden (1960) sonra kurulan mahkemelerde Demokrat Partililer yargılandı. Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu burada idama mahkum edildi. Yassıada Yargılamaları bittikten sonra, ada yeniden Deniz Kuvvetlerine teslim edildi ve buradaki eğitim faaliyetleri 1978'e kadar sürdü.

MALEZYA-ENDONEZYA SAVAŞI SONA ERDİ

11 Ağustos 1966’da 3 yıldır süren Malezya - Endonezya savaşı sona erdi. Endonezya, 50’li yıllarda İngilizlerin Malezya, Singapur, Saravak ve Sabah’ı içine alacak bir Federasyon kurma düşüncesine, böyle bir devletin İngiltere’nin kuklası olacağı ve bölge hâkimiyetini eline geçirmeye çalışacağı gerekçesiyle karşı çıktı. Ayrıca Filipinler gibi Endonezya da, Doğu Malezya'yı oluşturan Saravak ve Sabah eyaletleri üzerinde hak iddia etmekteydi. Bu nedenle 1963'te Malezya'ya savaş açan Endonezya hükümetinin askeri darbe ile devrilmesi sonucu 11 Ağustos 1966’da savaşı bitirmek zorunda kaldı.

OTLUKBELİ SAVAŞI KAZANILDI

11 Ağustos 1473’te Fatih Sultan Mehmet'in komuta ettiği Osmanlı ordusu, Otlukbeli, Erzincan Savaşı'nda Uzun Hasan komutasındaki orduyu yenerek, Akkoyunlu Beyliği'ne son verdi. Osmanlı Kazanılan Otlukbeli zaferiyle 1514 yılında Şah İsmail’le Yavuz Sultan Selim’in yapacakları Çaldıran savaşına kadar doğudan hiçbir tehlike gelmedi. Osmanlılar bu 40 yılı doğuya karşı rahat ve huzur içinde geçirirken, batıda Avrupa’da istedikleri gibi at oynattılar, batıdaki düşündükleri bütün hedeflerine rahatlıkla ulaşarak, uygarlıklarını buralara da eriştirmeyi başardılar.