">

Enver Paşa Tacikistan"da Ruslarla

Tarihte bugün gerçekleşen olaylar arasında,Enver Paşa'nın Tacikistan"da Ruslara karşı çarpışırken vurulması, Avusturya İle Ziştovi Antlaşmasının imzalanması var...

Kategori  Kategori : Tarihte Bugün
Tarih  Tarih : 05 Ağustos 2011 00:15

Tarih Dosyası / Dünya Bülteni

Banyaluka Zaferi Kazanıldı (1737)

Lehistan meselesi için çıkan savaşta Rusya’nın yenildiğini gören Avusturya müttefikine destek amacıyla Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etti ve üç koldan Osmanlı topraklarına girdiler. Savaşın başlarında önemli başarılar kazandılar. Ancak ilerleyen dönemlerde aynı başarıyı sürdüremediler. Bosna Beylerbeyi Hekim Ali Paşa Avusturya ordusunu Banyaluka’da 4 Ağustos 1737 tarihinde bozguna uğrattı.

Portekiz Osmanlı Tokadıyla Yıkıldı (1578)

Portekiz kralı büyük bir ordu ile Osmanlı himayesinde ki Fas’a çıktı. Tunus Beylerbeyi Ramazan Paşa düşmandan çok daha az bir kuvvetle 4 Ağustos 1578 tarihinde Vadi’s Seyl Zaferi ile düşmanın tamamını  neredeyse yok etti. Ölenler arasında Portekiz kralı da vardı. Portekiz bu darbeye dayanamadı İspanyol hakimiyetine girmek zorunda kaldı.

Fransa’da Feodalite (Derebeylik )Kaldırıldı (1789)

Fransız İhtilali’nin arkasından kurucu meclis 4 Ağustos 1789 tarihinde aldığı kararlar ile feodalite sisteminin tüm ayrıcalıklarını kaldırdı. Eşitliğe dayalı bir sistem oluşturulmaya çalışıldı.

Avusturya İle Ziştovi Antlaşması İmzalandı (1791)

Fransız İhtilalinin ülkesine sıçramasından çekinen Avusturya Osmanlı Devleti ile 4 Ağustos 1791 tarihinde barış antlaşması imzalayarak savaştan çekildi. Böylece müttefiki Rusya Osmanlı Devleti karşısında yalnız kaldı. Fakat sonuç yine değişmedi ve Osmanlı Devleti Rusya karşısında başarısız oldu.

Osmanlı Devleti İtalya’ya Nota Verdi (1911)

İtalya’nın Trablusgarp’a yerleşme niyeti İtalyan gazetelerinde yüksek bir tonla dillendirilmeye başladı. Bu durumdan rahatsız olan Osmanlı Devleti İtalya’ya 4 Ağustos 1911 tarihinde nota verdi. İtalya bu notayı hiç dinlemediği gibi açıkça tehdit içeren bir cevap verdi.

Enver Paşa Tacikistan’da Ruslara Karşı Çarpışırken Vuruldu (1922)

I.Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Erkan-ı Harbiye Reisi olan Enver Paşa savaşın sona yaklaştığı bir dönemde yurt dışına çıkmıştı. Kendisini Türkistan Türklerini kurtarmaya adamış ve 4 Ağustos 1922 tarihinde Ruslar ile bir çarpışma esnasında hayatını kaybetmiştir. İttihat ve Terakki’nin önde gelen kişilerindendir. Mezarı 1996 yılında Türkiye’ye getirilmiştir. Milli Mücadele döneminde Anadolu’ya gelmek nistemiş ancak bu isteği kabul görmemiştir.

ABD Desteğinde Hırvatlar Sırpları Karayina’dan Çıkardılar (1995)

Nato destekli Hırvat güçleri 4 Ağustos 1995 tarihinde ki Fırtına Harekatı ile Sırplar Karayina bölgesinden uzaklaştırıldı. Hırvatlar her yıl 5 ağustosu kurtuluş günü olarak kutlamaktadırlar.