Pakistan devleti kuruldu

Tarihte bugün gerçekleşen olaylar arasında,kardeş ve dost ülke Pakistan'ın kurulması, Gürcistan'ın Abhazya'yı işgali Panama Kanalı'nın açılması var..

Kategori  Kategori : Tarihte Bugün
Tarih  Tarih : 14 Ağustos 2011 21:14

Tarih Dosyası / Dünya Bülteni

İlk kez otomobillere plaka kullanma kararı verildi(1893)

Dünyada ilk kez Fransa’da taşıtlara plaka kullanmalarına karar verildi. İlk kez otomobil plakası ise 1903 tarihinde yine Fransa’da kullanılmaya başlandı. Fransa2da yine ilk kez otomobil hırsızlığının geçtiği ülke olarak polis kayıtlarına geçti.

Panama Kanalı açıldı (1914)

Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanusunu birbirine bağlayan en kısa su yolu olan Panama kanalı 14 Ağustos 1914 tarihinde hizmete açıldı. Böyle bir kanal açılması fikrinin kökeni Amerika’nın keşfedildiği 1500’lü yıllara kadar dayanır.1880’lerde ilk girişim Fransızlarca başlatılmış fakat İnşaat ABD tarafından tamamlanmıştır.

Panama Kanalı 77 kilometre uzunluğundadır. Panama Kanalı’nın deniz seviyesinden 28 metre yukarıda olması nedeni ile önce gemiler kanal içinde yavaş yavaş yükseltilir ve sonrada aynı metotla diğer tarafa doğru indirilir.

Kardeş ve dost ülke Pakistan kuruldu (1947)

Hindistan içerisinde çoğunluğu Müslüman olan bölgeler ayrılarak bağımsız bir Müslüman devlet kurdular. Adı Pakistan olan bu devlet 14 Ağustos 1947 tarihinde bağımsızlığını ilan etti. Kuruluş önderlerinden Muhammet Ali Cinnah ilk devlet başkanı oldu.

Sömürgeciliğe karşı en fazla mücadele edenler Müslümanlar olduğu için İngiliz sömürgesi döneminde en çok baskı ve şiddete maruz kalanlar Müslümanlar olmuşlardı. Müslüman ülkeler arasında kendi imkanları ile nükleer güç elde eden tek ülkedir.

II.Kıbrıs Barış Harekatı başladı (1974)

Kıbrıs Barış Harekatının arkasından bir araya gelen Türkiye, İngiltere ve Yunanistan dışişleri bakanları Cenevre Deklarasyonu’nu ilan ettiler. Fakat daha sonraki görüşmelerde herhangi bir sonuç alınamadı. Üstelik Rumlar saldırılarına devam ediyorlardı. Bu durum karşısında 14 Ağustos 1974 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri ikinci Kıbrıs Harekatına başladı. İki günlük bu operasyon sonunda Türk Silahlı Kuvvetleri daha önce ki ile birlikte adanın %38’ini kontrol altına almıştı.

Gürcistan Abhazya’yı işgal etti(1992)

Bağımsızlık talebinde bulunan Abhazya’yı Gürcistan ordusu işgal etti. Gürcistan ABD tarafından desteklenirken Rusya Abhazları destekledi. Abhazya’nın başkenti Sukhumi ve çevresindeki kasabalarda gürcü ve Abhazların karşılıklı birbirlerini öldürmesi sonucu bir katliam yaşandı. Savaş sona erdiğinde her iki taraftan 20 bin kişi ölürken 260 bin kişi göç etmek zorunda kaldı.

Adalet ve Kalkınma Partisi kuruldu (2001)

Fazilet Partisi’nin kapatılmasının ardından yeni kurulan Saadet Partisi’ne katılmayan milletvekilleri tarafından 14 Ağustos 2001 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi kuruldu. Partinin kurucu başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Girdiği ilk genel seçimlerde en yüksek oyu (%34.63) alarak iktidara gelmiştir.